Lijmen

Lijmen met materialen van kunststof

Veel kunststoffen laten zich prima verlijmen maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo is polypropeen (PP), ook wel polypropyleen genoemd, een lastig te verlijmen materiaal. Nog een kunststof dat met verlijmingsbeperkingen kampt is polyethyleen (PE). In dit artikel lees je meer over de voordelen van verlijmen en welke lijm geschikt is voor verlijming van de kunststoffen PP en PE.

Wat zijn de voordelen van verlijming?

Een verlijming kan twee gelijke, maar ook twee ongelijke, materialen op bestendige wijze met elkaar verbinden. Andere verbindingsmethoden zijn onder meer klinken, schroeven en lassen. Verlijming kent enkele voordelen in vergelijking met deze andere methoden. Zo kun je met verlijming gewicht uitsparen en kan de lijm afdichtend werken. Handig wanneer er drukverlies of vloeistofverlies aan de orde kan zijn. Verder blijven de oppervlaktes van de te verlijmen materialen onaangetast. In tegenstelling tot sommige andere verbindingsmethoden, zorg je er met verlijming verder voor dat de belasting evenwijdig over een lijmnaad verdeeld wordt.

Hoe zit het met PP en PE?

Niet ieder soort kunststof laat zich even gemakkelijk verlijmen. Belangrijke basissoorten die verlijmingsproblemen geven zijn polypropeen en polyethyleen. Polyvinylchloride, beter bekend als kortweg PVC, is juist wel heel goed te verlijmen met bijvoorbeeld een kwalitatieve industriële lijm. Omdat de kunststoffen PP en PE zich minder eenvoudig laten verlijmen wordt er bij deze materialen vaak gekozen voor een lasverbinding.

Lijm voor PP en PE

Door materialen te lassen kies je voor een duurzame en sterke verbinding. Daar staat tegenover dat deze verbindingsmethode arbeidsintensief is. Dit maakt verlijming tot een alternatief dat zeker de moeite van het verkennen waard is. Maar waar vind je de juiste lijm voor lastig te verlijmen kunststoffen zoals PE en PP? Polypropyleen lijmen kan bijvoorbeeld met speciale PP-1 lijm ontwikkeld door Acralock. Deze lijm is voor industrieel gebruik. Het toepassen van deze lijm resulteert in een duurzame verbinding, ook zonder een voorbehandeling. 

Tips voor kunststof verlijmen

Voor de beste verlijming van kunststoffen is het dus belangrijk te kijken naar het soort kunststof. Op basis daarvan zoek je naar een bijpassende lijm. Het beste bereid je de materialen op verlijming voor door deze te reinigen van stof en vettigheid. Soms is het ook zaak om de oppervlaktes die gelijmd gaan worden te ontdoen van verf en oude lijmresten én is een voorbehandeling met primer noodzakelijk. Let verder bij het lijmen van kunststof materialen op de fixeertijd en uithardingstijd die geldt voor een specifieke lijm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *